Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Ympäristötuoteselosteet (EPD)

Ympäristötuoteseloste eli Environmental Product Declaration (EPD) on asiakirja, joka sisältää tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista sen koko elinkaaren ajalta


Koko tuotteen elinkaari on dokumentoitu
Seloste perustuu elinkaarianalyysiin (LCA), joka tarkoittaa tuotteen sen koko elinkaaren ympäristövaikutuksien tutkimista raaka-aineiden hankinnasta, kuljettamisesta, valmistuksesta ja käytöstä aina tuotteen hävittämiseen asti. Ympäristötuoteselosteiden tavoitteena on lisätä eri tuotteiden läpinäkyvyyttä ja vertailukelpoisuutta, ja niiden perusteella voidaan arvioida rakennuksen tai ympäristöystävällisen hankinnan elinkaarta.


Mikä on EPD
EPD perustuu kansainvälisiin standardeihin ja on ISO 14025 -standardin mukainen, sertifioitu tyypin III ilmoitus. Asiakirjan tarkistaa ja vahvistaa riippumaton kolmas osapuoli, esim. IBU Institute Bauen und Umwelt e.V.


Ympäristötuoteselosteiden tekeminen
Sto osallistuu aktiivisesti EPD-mallin kehittämiseen kansainvälisesti eri toimialajärjestöjen kanssa, ja olemme sitoutuneet kansainväliseen yhdenmukaistamiseen. Ympäristötuoteseloste voidaan luoda tietyille tuotteille tai EPD-mallina. Tällöin Ympäristötuoteseloste perustuu vakiomuotoiseen kaavaan, ja Ympäristötuoteselosteen kattamien tuotteiden ympäristövaikutusten täytyy olla samat tai pienemmät. EPD-mallin haitta on se, että laskelmat eivät ole tuotekohtaisia. Ottaen huomioon korkeat kustannukset ja monet muuttujat, joita voi esiintyä arvoketjussa, EPD-mallin käyttö kannattaa kuitenkin joissakin tapauksissa.


Ston tuotteiden ympäristötuoteselosteet
Alla on joitakin ympäristötuoteselosteita, jotka koskevat Ston tuotteita. Seuraavat kolme ympäristötuoteselostetta sisältävät Linköpingissä valmistettavia tuotteita, kuten Sto Verkotuslaasti, Sto Sokkelilaasti ja Sto Liimalaasti. Luettelo kaikista tuotteista, joita selosteet koskevat, on pdf-tiedostossa:


Declaration of conformity STO-EPDs


Mineral pre-made mortar: rendering mortar - Reinforcement Fibre Plaster (EPD-STO-20170134-IBG1-EN)


Mineral pre-made mortar: rendering mortar - normal/finishing render with special properties (EPD-STO-20170135-IBG1-EN)


Mineral pre-made mortar: rendering mortar - normal/finishing render (EPD-STO-20170136-IBG1-EN)


Seuraavat kolme ympäristötuoteselostetta sisältävät Linköpingissä valmistettavia tuotteita, kuten tasoituslaastit ja pikakorjauslaastit. Luettelo kaikista tuotteista, joita selosteet koskevat, on pdf-tiedostossa:


Declaration of conformity FEICA-EPDs


Modified mineral mortars, group 1 (EPD-FEI-20160017-IBG1-EN)


Dispersion-based products, solvent free (EPD-FEI-20160086-IBG1-EN)


Modified mineral mortars, group 2 (EPD-FEI-20160042-IBG1-EN)


EPD-numero löytyy myös tuotteen Sustainability Data Sheet -tiedotteesta (pdf-tiedosto tuotetiedoissa kohdassa Tuotteet & Järjestelmät / Tuoteopas). Voit etsiä numeron ja ladata tiedoston tästä:
Environmental Product Declarations, EPD

IBU Institute Bauen und Umwelt e.V.

Ympäristötuoteselostuksemme on antanut IBU Institute Bauen und Umwelt e.V (Institute Construction and Environment).

Jäsenyys

Sto on jäsenenä organisaatiossa Deutschen Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (German Sustainable Building Council)